Η θεατρική παράσταση του ΕΘΟ Καλλονής, το Σαββατοκύριακο στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

«Για ποια Ελένη;»

21/09/2012 - 15:09

Τη θεατρική παράσταση «Για ποια Ελένη;» των Ρέππα - Παπαθανασίου, θα παρουσιάσει το θεατρικό Τμήμα του Εκπολιτιστικού Ομίλου Καλλονής (ΕΘΟΚ) το Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Τη θεατρική παράσταση «Για ποια Ελένη;» των Ρέππα - Παπαθανασίου, θα παρουσιάσει το θεατρικό Τμήμα του Εκπολιτιστικού Ομίλου Καλλονής (ΕΘΟΚ) το Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Η παράσταση, τη σκηνοθεσία της οποίας έκανε ο Χριστόδουλος Χατζηιωάννου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Καλλονή μέσα στο καλοκαίρι, ενώ με αυτή θα ταξιδέψει ο ΕΘΟΚ μέχρι και τη Σάμο, για να συμμετάσχει στην 24η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που θα γίνει τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για μια… επική κωμωδία και μια παράσταση παρόμοια της οποίας ανεβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Λέσβου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΘΟ Καλλονής, Χάρη Πέλεκο, αφού είναι τύπου μιούζικαλ, με συμμετοχή συνολικά 22 ερασιτεχνών ηθοποιών του Ομίλου, οι οποίοι όχι μόνο παίζουν, αλλά συμμετέχουν και στα χορευτικά και τραγουδιστικά μέρη του έργου. Μάλιστα οι ειδικά φτιαγμένες στολές που «ντύνουν» από θεότητες όπως η Ήρα μέχρι και πρωταγωνιστές του Τρωικού Πολέμου όπως ο Πάτροκλος, κόστους συνολικά έξι χιλιάδων ευρώ, έχουν νοικιαστεί από αντίστοιχους θεατρικούς ομίλους της Πάτρας.

Το γεγονός αυτό δείχνει, όπως έλεγε πριν από λίγο καιρό στο «Ε» ο σκηνοθέτης της παράστασης, Χριστόδουλος Χατζηιωάννου, το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων θεατρικών ομάδων.

«Σε μια Ελλάδα που κλυδωνίζεται από την οικονομική - κοινωνική - πολιτική κρίση, σε μια εποχή που οι πολιτικοί ψάχνουν να βρουν τρόπους συνεννόησης και ν’ ανακαλύψουν τους διαύλους επικοινωνίας τους, τα μέλη της θεατρικής ομάδας συνεργάστηκαν πάνω και κάτω από τη σκηνή, δουλεύοντας όχι μόνο τους ρόλους τους, αλλά και τα σκηνικά, το πρόγραμμα και την αφίσα του έργου μας. Ιδιαίτερα πολύτιμη σε εποχή κρίσης, η προσφορά των κοστουμιών και ενδυματολογικών στοιχείων από τη θεατρική ομάδα “Υποκριτές” της Πάτρας και το Σύλλογο “Δήθεν Αδιάφοροι” της Κάτω Αχαΐας. Και η προσπάθεια όλων μας, αναδεικνύει τη θεατρική πράξη ως μια από τις μορφές ουσιαστικής αντίστασης κι αντίδρασης απέναντι σ’ όλα αυτά που μας πληγώνουν…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ομορφιά και ασχήμια

«Η παρωδία, ήδη από την αρχαιότητα, βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο θέατρο και αναπτύσσεται με την κωμική μίμηση των θεματικών ενός αναγνωρίσιμου “προτύπου” (μυθικό σχήμα, ένας συγγραφέας, ένα έργο)», αναφέρει μία μέρα πριν την παράσταση ο ΕΘΟΚ.

Το έργο των Ρέππα - Παπαθανασίου παρωδεί το μύθο σύμφωνα με τον οποίο ο Πάρις γοήτευσε και έκλεψε την Ωραία Ελένη, προκαλώντας τον Τρωικό Πόλεμο. Αναπλάθοντας τα μυθολογικά στοιχεία με τα υλικά της κωμωδίας και της παρωδίας, οι συγγραφείς συνέθεσαν ένα παιχνίδι για τη σχετικότητα του ωραίου, που επιδρά στην ιστορία τους και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές Ελλήνων και Τρώων.

Η ομορφιά και η ασχήμια παρουσιάζονται στο έργο ως μια κατ’ εξοχήν υποκειμενική υπόθεση, μέσα από την αφήγηση μιας άσχημης δασκάλας στους μαθητές της σχετικά με τον Τρωικό Πόλεμο. Στην αφήγησή της η Πευκίδα, ξαδέλφη της Ελένης, παρ’ ότι άσχημη και γεροντοκόρη, στέλνεται στην Τροία στη θέση της Ελένης, με τη μεσολάβηση της Ήρας και της Αθηνάς, αντίπαλες της Αφροδίτης στο διαγωνισμό ομορφιάς. Η Πευκίδα με το όνομα της Ελένης καταφέρνει να γοητεύσει όχι μόνο τον Πάρι, αλλά και όλους τους Τρώες, που παίρνουν την ασχήμια της για ομορφιά.

Στο έργο εναλλάσσονται μικρές σκηνές και αλλαγές συναισθήματος και εγχέονται και στιγμές «σοβαρές», όπως η σκηνή της Εκάβης, δηλώνοντας έμμεσα και το φιλειρηνικό χαρακτήρα του.

Η παράσταση θα ανέβει το Σάββατο 29/9  και την Κυριακή 30/9 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ενώ θα παρουσιαστεί και στη Σάμο στο πλαίσιο της 24ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που θα διοργανωθεί από τις 11 έως τις 22 Οκτωβρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey