Στη δημιουργία νέου κέντρου κράτησης μεταναστών, και στη Λέσβο, κατέληξαν οι συσκέψεις στην Αθήνα

Προς νέα Παγανή!

19/09/2012 - 16:03

Επιβεβαιώνονται τα μέχρι τώρα σενάρια για τη δημιουργία νέου κέντρου κράτησης μεταναστών στη Λέσβο και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα - σε άγνωστο ωστόσο, μέχρι στιγμής, χώρο.

Επιβεβαιώνονται τα μέχρι τώρα σενάρια για τη δημιουργία νέου κέντρου κράτησης μεταναστών στη Λέσβο και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα - σε άγνωστο ωστόσο, μέχρι στιγμής, χώρο. Προχτεσινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Αμύνης με αντικείμενο την αντιμετώπιση της αναμενόμενης εισροής παράνομων μεταναστών από την εμπόλεμη Συρία, κατέληξαν σε σχέδιο δημιουργίας νέων «στρατοπέδων παράνομων μεταναστών» στο ανατολικό Αιγαίο, τόσο στο Δήμο Λέσβο, όσο και στους Δήμους Χίου, Σάμου και Ρόδου. Σχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση για άλλη μια φορά μετά την Παγανή και τις επιπλήξεις που είχε δεχθεί η χώρα για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης εκεί και παρά το τεράστιο κόστος λειτουργίας.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται, όπως φαίνεται, το να συλλαμβάνονται οι μετανάστες που μπαίνουν από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και να παραμένουν στα νησιά, απ’ όπου και θα απελαύνονται χωρίς να μπαίνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Παρών στην προχτεσινή σύσκεψη στην Αθήνα ήταν και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, αλλά και βουλευτής Χίου, Κωστής Μουσουρούλης, που με χτεσινή του ανακοίνωση για το σχέδιο «Ιώνη» της κυβέρνησης, το οποίο αφορά στην αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στο ανατολικό Αιγαίο, αναφέρθηκε στη δημιουργία νέων «Κέντρων Φιλοξενίας». «Υπάρχουν, ήδη, Κέντρα Φιλοξενίας στη Χίο και τη Σάμο και εξετάζονται κι άλλες περιοχές. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει να εκπέμψουμε και τα κατάλληλα μηνύματα και προς την άλλη πλευρά και, κυρίως, σε όσους εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση. Και, κυρίως, σε όσους εμπλέκονται μ’ αυτό το εμπόριο ανθρώπων», σημειώνεται στην ανακοίνωση του κ. Μουσουρούλη.

Σε επικοινωνία που είχαμε χτες με το Γραφείο Τύπου του κ. Μουσουρούλη, ενημερωθήκαμε πως ήδη έχει επιλεγεί για τη Χίο χώρος για κέντρο κράτησης, και μάλιστα μέσα στην πόλη, ενώ για το ποιος θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος χώρος στη Λέσβο φαίνεται πως δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα, αφού δεν έχει ακόμη καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο και δεν έχουν παρθεί αποφάσεις, κάτι που θα γίνει ενδεχομένως εντός των ημερών.

Με τι προδιαγραφές;
Η πρόθεση δημιουργίας νέου κέντρου κράτησης στη Λέσβο, σε χώρο που μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το ποιος θα μπορούσε να είναι, και μάλιστα σε μικρό από τώρα χρονικό διάστημα (μέχρι τα τέλη του έτους), απέχει ως σχέδιο κατά πολύ από αυτό που συζητούσαν μόλις την περασμένη εβδομάδα με τον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, τον αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς τα στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ που επισκέφτηκαν τη Λέσβο.

Θυμίζουμε ότι, αφού είδαν την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στο κρατητήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, αλλά και αφού συζήτησαν με τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές και τους γιατρούς του Βοστάνειου για τα προβλήματα που παρουσιάζονται ως προς τις συνθήκες κράτησης και περίθαλψης, οι τρεις εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας - ο επικεφαλής κ. Γιώργος Τσαρμόπουλος, η κ. Αριάνα Βασιλάκη και η νομική εκπρόσωπος του φορέα στη Λέσβο, Παναγιώτα Δέμελη - συζήτησαν με τους εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης το τι μέτρα μπορούν να ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα όλοι οι φορείς και να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ακόμη περισσότερων αφίξεων.

Αυτό που συζητήθηκε τότε, ήταν η δυνατότητα δημιουργίας ενός χώρου «πρώτης υποδοχής», όπου θα παρέχονται στους μετανάστες οι πρώτες βοήθειες και η απαιτούμενη περίθαλψη και σίτιση για ένα διάστημα μάξιμουμ δύο εβδομάδων. Επίσης συζητήθηκε η κατάρτιση ενός «plan B», ώστε να βρίσκονται όλοι οι φορείς και η τοπική κοινωνία σε κατάσταση ετοιμότητας σε περίπτωση που ξεσπάσει «κρίση» με μεγάλη αύξηση των αφίξεων.




Αντίθετοι οι τοπικοί φορείς

Την αντίθεσή τους σε όποιο ενδεχόμενο δημιουργίας και πάλι κέντρου κράτησης στη Λέσβο εκφράζουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Λέσβου, καθώς και οι υπάλληλοι της ΕΛΑΣ., που δε θέλουν να αναλάβουν για άλλη μια φορά τέτοια ευθύνη εφόσον οι συνθήκες θα είναι παρόμοιες με αυτές της Παγανής.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, τον περασμένο Φεβρουάριο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο, με την οποία και ζητούσε να μάθει την πρόθεση της κυβέρνησης για το κτήριο της Παγανής. Εξέφραζε, μάλιστα, την απουσία πρόθεσης να παραμείνει το κτήριο στα «χέρια» της Περιφέρειας, τόσο λόγω του ότι το συμβόλαιο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2010, όσο και για λόγους συμβολικούς, κι έτσι ο χώρος παραδόθηκε τελικά στον ιδιοκτήτη του.

«Εμείς ξεκαθαρίσαμε πως δεν αναλαμβάνουμε τη διαχείριση ενός κέντρου κράτησης, αφού αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και πως θα εμπλακούμε μόνο εάν δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας, εάν δηλαδή οι μετανάστες δεν κρατούνται, αλλά θεωρούνται ελεύθεροι, με ιατροφαρμακευτική μέριμνα και περίθαλψη», τονίζει σήμερα ο κ. Βερβέρης, λίγο πριν την ενδεχόμενη συνάντηση του κ. Γιακαλή με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης, Νίκο Δένδια.

Την πλήρη αντίθεση του Δήμου Λέσβου στην πιθανότητα μιας νέας «Παγανής», εξέφρασε χτες μιλώντας στο «Ε» και ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, που σήμερα μάλιστα πρόκειται να δώσει σχετική συνέντευξη Τύπου.

«Σήμερα (σ.σ. χτες) έστειλα εμπιστευτικό έγγραφο στους υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Δημοσίας Τάξης, στους οποίους τονίζω πως δε θα δεχθούμε τίποτα τέτοιο, παρά μόνο τους μετανάστες για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται μέχρι να τακτοποιηθούν τα όποια γραφειοκρατικά ζητήματα και να αφεθούν εκτός νησιού», αναφέρει ο κ. Βουνάτσος. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε να επαναληφθεί η φρικώδης εμπειρία της δεκαετίας 1999 - 2009», καταλήγει ο ίδιος.

Τέλος, από πλευράς του ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Σπιλάνης, δήλωσε χτες στο «Ε»: «Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, που θα πρέπει η χώρα να το αντιμετωπίσει, και δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τα θέματα δημιουργίας κέντρου κράτησης. Θα πρέπει να βρεθεί μια ευρύτερη λύση, ώστε η πίεση από τα θέματα της μετανάστευσης να μη βαρύνει μόνο τη χώρα μας.»


Δηλώσεις Αλεξίου…
«Οι αντιδράσεις μας θα είναι δυναμικές!»

Χωρίς να έχει ακόμη κάποια επίσημη ενημέρωση για τη λειτουργία κέντρου κράτησης στη Λέσβο, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Αλεξίου, επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά:

«Δε θα δεχτούμε καταστάσεις Παγανής. Ας φροντίσουν οι υπεύθυνοι αυτό που θα κάνουν, να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές, για να μπορούν να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι και να παρέχεται απόλυτη ασφάλεια στους αστυνομικούς που θα έχουν τη φρούρηση. Σε αντίθετη περίπτωση, στην περίπτωση που “μαντρώσουν” και πάλι 1.000 ανθρώπους μέσα σε μια αποθήκη και μας ζητήσουν να διαχειριστούμε όλο αυτό, οι αντιδράσεις μας θα είναι δυναμικές.»


…και ανακοίνωση Οικολόγων Πράσινων
«Να γίνει κέντρο με ανθρώπινες συνθήκες»

«Οι ανθρώπινες ψυχές δεν μπορούν να κρύβονται κάτω από το χαλάκι…» Με αυτήν τη φράση ξεκινά η ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου, οι οποίοι μάλιστα στρέφονται εναντίον του δημάρχου Λέσβου για τις δηλώσεις του ως προς το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κέντρου κράτησης στο νησί.

«Με έκπληξη ακούσαμε σήμερα, σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στην ΕΡΑ Αιγαίου, το δήμαρχο Λέσβου, κ. Δημήτρη Βουνάτσο, να δηλώνει ότι “σε καμμία περίπτωση δε θα δεχθεί κέντρο υποδοχής μεταναστών στο νησί μας”», αναφέρουν.

«Αντί να προχωρά σε “παλικαρίστικες” δηλώσεις ο κ. Δήμαρχος, καλό θα ήταν να μας δηλώσει πώς προτείνει ο ίδιος να αντιμετωπιστεί το κύμα προσφύγων που έχει ξεκινήσει στα νησιά μας και τον τελευταίο μήνα έχει ενταθεί μετά τον πόλεμο στη Συρία. Οι ανθρώπινες ψυχές δεν είναι σκουπιδάκια για να κρύβονται κάτω από το χαλί και η δημοτική αρχή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της πρέπει να συμβάλλει στο διάλογο για την αντιμετώπιση του ζητήματος, και όχι να επιδίδεται σε ανέξοδους λαϊκίστικους λεονταρισμούς. Όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα των Οικολόγων Πράσινων, η ίδρυση των Υπηρεσιών Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, καθώς και της Αρχής Προσφυγών, που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών και την Αναμόρφωση του Συστήματος Ασύλου, αποτελεί θετικό βήμα παρ’ όλη τη μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (νόμος 3907/2011).Η δημιουργία των κέντρων πρώτης υποδοχής και των κέντρων φιλοξενίας και στα νησιά μας είναι επείγουσα, και οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να εγγυηθούν την άμεση έναρξη της λειτουργίας τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αντιμετωπίσουν το θέμα ρεαλιστικά, χωρίς να προσπαθούν να το κρύψουν κάτω από το χαλάκι. Από την πλευρά μας, ως Οικολόγοι Πράσινοι θα συμβάλουμε με κάθε μέσο σε αυτή την προσπάθεια.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey