Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, στην εισαγγελέα για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών

ΕΛΑΣ σε ρόλο δεσμοφύλακα

13/09/2012 - 15:31

Οι έντονες διαμαρτυρίες των αστυνομικών τις προηγούμενες μέρες είχαν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει ως κρατητήριο η ισόγεια αποθήκη του κεντρικού κτηρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, που καθαρίστηκε την περασμένη Δευτέρα ώστε να επιτελεί αυτόν το ρόλο.

Οι έντονες διαμαρτυρίες των αστυνομικών τις προηγούμενες μέρες είχαν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει ως κρατητήριο η ισόγεια αποθήκη του κεντρικού κτηρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, που καθαρίστηκε την περασμένη Δευτέρα ώστε να επιτελεί αυτόν το ρόλο.

Όμως τα προβλήματα που αφορούν στη φιλοξενία των παράνομων μεταναστών, δεν περιορίζονταν στη χρήση της αποθήκης. Για το σύνολο των συνθηκών κράτησης, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου έκανε παρέμβαση στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, ενώ χθες ενημέρωσε και τη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως το αίτημα να μην παραμένουν οι πρόσφυγες στη Λέσβο, θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Το μείζον ζήτημα όμως που αναδεικνύει η καταγγελία, αφορά στην αλλαγή του ρόλου των αστυνομικών, που αντί να διαφυλάττουν όπως προβλέπει ο προορισμός τους, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, φρουρούν όλη τη μέρα αλλοδαπούς.

«Παστωμένοι…»
Στην αναφορά-καταγγελία προς την κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης που κατέθεσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου, περιγράφεται η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα, σε σχέση με τους όρους κράτησης των παράνομων μεταναστών.

Το πρόβλημα δημιουργείται, όπως σημειώνουν στην καταγγελία τους οι Αστυνομικοί, απ’ το γεγονός ότι κρατούνται στα τμήματα πολλαπλάσια άτομα απ’ τη δυναμικότητα των κρατητηρίων. Για παράδειγμα, στη Μυτιλήνη κρατούνται 60 αλλοδαποί αντί για 28 και στη Γέρα έξι αντί για δύο.

«Ως άμεση συνέπεια της παράνομης αυτής κατάστασης, είναι η παντελής απουσία τήρησης οποιουδήποτε κανόνα υγιεινής, τόσο για τους ίδιους τους κρατουμένους, όσο και για τους συναδέλφους αστυνομικούς που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξή τους», σημειώνουν ο πρόεδρος, Δημήτρης Αλεξίου, και ο γραμματέας, Απόστολος Παπαδέλλης, στην καταγγελία τους που στάλθηκε και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία των Αστυνομικών.

Οι Αστυνομικοί κάνουν λόγο για «παστωμένους» μετανάστες, με ό,τι κίνδυνο απορρέει απ’ αυτό για διαρκείς διαπληκτισμούς, συγκρούσεις ακόμη και εξεγέρσεις.


Μια κατάσταση ανάλογη αυτής της αξέχαστης Παγανής αρχίζει να διαμορφώνεται στη Λέσβο, καταγγέλλουν οι Αστυνομικοί Υπάλληλοι

Άρση ασυλίας του υπουργού;
Αποτέλεσμα αυτής της εκρηκτικής, όπως τη χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές, κατάστασης με την κράτηση των παράνομων μεταναστών, είναι ότι «η αστυνομική δύναμη Λέσβου, σχεδόν στο σύνολό της, έχει ως κύριο και αποκλειστικό αντικείμενό της τη φρούρηση των ανθρώπων αυτών και όχι την εκτέλεση των κύριων καθηκόντων της, που είναι η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, που αποτελεί και το σημαντικότερο προορισμό της Αστυνομίας, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή με την έξαρση της εγκληματικότητας».

Οι Αστυνομικοί ζήτησαν απ’ την εισαγγελέα να προβεί άμεσα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, ώστε να αρθεί το συντομότερο δυνατόν αυτή η αδιέξοδη κατάσταση. Όπως τόνισε ο κ. Αλεξίου, στη συνάντηση που είχαν με την εισαγγελέα υπηρεσίας όπου και της επέδωσαν την αναφορά, τούς είπε πως θα κάνει ό,τι προβλέπεται.

Στο ερώτημα τι διαδικασία προβλέπεται, οι Αστυνομικοί θεωρούν πως σε συνέχεια της καταγγελίας τους θα πρέπει να σχηματιστεί σχετική δικογραφία, που θα διαβιβαστεί στον εφέτη και από εκεί στη Βουλή, με το αίτημα να αρθεί η ασυλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Κι αυτό γιατί ο υπουργός έχει πολιτικά την ευθύνη της όλης κατάστασης, αφού δε δίνει την εντολή για άμεση μετακίνηση των συλληφθέντων σε ειδικά κέντρα κράτησης.

Ενημερώθηκε και η Χριστιάνα Καλογήρου

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου με τη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στα γραφεία της Ένωσης. Οι Αστυνομικοί ενημέρωσαν διεξοδικά τη Χριστιάνα Καλογήρου για το πώς έχει η κατάσταση, ζητώντας να θέσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, το αίτημά τους να μην παραμένουν πάνω από μία ή δύο μέρες οι συλληφθέντες στη Λέσβο.

 

Κλιμάκιο του Γραφείου Ελλάδας της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από χθες στη Λέσβο
Όχι σε νέα «Παγανή»

Την ανάγκη συνολικού σχεδιασμού για το πώς και πού θα γίνεται η «μεταχείριση» όλων των αλλοδαπών, των προσφύγων, των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που θα φτάνουν στο νησί, θέτουν τα στελέχη του Γραφείου Ελλάδας της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που από χθες επισκέπτονται τη Λέσβο για συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς. Γιατί οι αφίξεις μεταναστών όλες τις προηγούμενες μέρες δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα με άγνωστες προς το παρόν διαστάσεις, για το οποίο και θα πρέπει να αποφευχθούν καταστάσεις κρίσης που έζησε η Λέσβος πριν από μερικά χρόνια. Ζητούμενο, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδας της Αρμοστείας, είναι να μη δημιουργηθούν ξανά νέες «Παγανές».

Από χθες το πρωί έχε ξεκινήσει διήμερη επίσκεψη κλιμακίου του Γραφείου Ελλάδας της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Λέσβο, αποτελούμενο απ’ τον επικεφαλής του Γραφείου, Γιώργο Τσαρμπόπουλο, και τις Αριάνα Βασιλάκη και Παναγιώτα Δέμελη. Σκοπός της επίσκεψης είναι να υπάρξουν συναντήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες στο θέμα των μεταναστών τοπικές αρχές, προκειμένου τα μέλη του κλιμακίου να συζητήσουν ζητήματα αρμοδιότητας του Γραφείου, που αφορούν στην πρώτη υποδοχή μικτών μεταναστευτικών ομάδων και στην προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

Στο πλαίσιο αυτό, το κλιμάκιο επισκέφτηκε Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Περιφέρεια, Νοσοκομείο, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και δημαρχεύοντα, Γιάννη Βατό, καθώς και με ομάδες πολιτών.

Όπως είπε ο κ. Τσαρμπόπουλος μιλώντας στο «Ε», στόχος της Αρμοστείας είναι να αποφευχθούν καταστάσεις κρίσης και για να γίνει αυτό, επείγει να υπάρξει ένας σχεδιασμός ώστε η Λέσβος, όπως και άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, να μη βρεθούν προ απροόπτου.

«Δεν υπάρχουν χώροι για την υποδοχή, τη φιλοξενία, τη διαπίστωση του προφίλ και των αναγκών των μεταναστευτικών ομάδων που φτάνουν στα νησιά», επεσήμανε ο κ. Τσαρμπόπουλος, τονίζοντας πως σήμερα οι μετανάστες μπορεί να είναι 50 άτομα, αλλά αύριο δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 1.000. Επιβάλλεται, λοιπόν, να υπάρχει πρόβλεψη για το πώς αλλά και το πού θα γίνεται η διαχείριση όλων αυτών των ανθρώπων, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξουν «νέες Παγανές».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey