ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, με εντολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκδίδεται πιλοτικά σε Λέσβο, Ρόδο, Χίο, Σάμο και Κω

Βίζα στη Μυτιλήνη

07/06/2012 - 15:29

Ένα νέο κεφάλαιο για τον τουρισμό στο ανατολικό Αιγαίο ανοίγει από σήμερα με την πιλοτική εφαρμογή της έκδοσης βίζας σε Τούρκους πολίτες, στα λιμάνια Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου, Ρόδου και Κω.

Ένα νέο κεφάλαιο για τον τουρισμό στο ανατολικό Αιγαίο ανοίγει από σήμερα με την πιλοτική εφαρμογή της έκδοσης βίζας σε Τούρκους πολίτες, στα λιμάνια Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου, Ρόδου και Κω. Χθες, και σε συνέχεια της έγκρισης, πριν από ένα μήνα περίπου, της αρμόδιας Διεύθυνσης Εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν, δόθηκαν με εντολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι τελικές οδηγίες για την έκδοση βίζας από σήμερα το πρωί, στις πέντε πύλες εισόδου του Αιγαίου.

Όπως αποκάλυψε πρωτοσέλιδα το «Ε» στις 19 Μαΐου, η κοινή προσπάθεια των περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και του τέως υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχε αποτέλεσμα. Έτσι, και με στόχο να απαλειφθεί η ταλαιπωρία που υφίστανται όσοι Τούρκοι ήθελαν να κάνουν τουρισμό στα νησιά, οι οποίοι έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι τη Σμύρνη ή την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να εκδώσουν βίζα, επιτρέπεται πιλοτικά η έκδοση βίζας στα λιμάνια εισόδου.

«Απ’ την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι το καλύτερο για να φτιαχτούν οι απαιτούμενες υποδομές που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία», ανέφερε Νάσος Γιακαλής, προσθέτοντας πως «το μέτρο αυτό που θα εφαρμοστεί πιλοτικά, δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για την αύξηση του τουρισμού στα νησιά μας, προσδοκίες που δεν πρέπει να διαψευστούν».

60 ευρώ
Ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λέσβου, Παναγιώτης Σαμαράς, ανέφερε ότι έχουν δοθεί οι κατευθύνσεις για την έκδοση της βίζας, ενώ έχει από πλευράς ΕΛΑΣ διατεθεί κι όλο το αναγκαίο προσωπικό, όπως και ο τεχνολογικός εξοπλισμός, για τη διεκπεραίωση του συγκεκριμένου έργου.

Χθες νωρίς το απόγευμα, επρόκειτο να γίνει στο χώρο του Τελωνείου στο λιμάνι Μυτιλήνης και σύσκεψη-δοκιμή για την όλη εφαρμογή, στο πλαίσιο της οποίας θα ενημερώνονταν και οι τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη μετακίνηση των τουριστών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν απ’ την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικοί που θα εκδίδουν τη βίζα, θα είναι εφοδιασμένοι με διπλότυπο μπλοκ από την Εφορία, με το οποίο θα εισπράττουν και θα αποδίδουν τα έσοδα απ’ τη βίζα, που ανέρχονται σε 60 ευρώ εκάστη. Προϋπόθεση για τους επισκέπτες που θα έρχονται για τουρισμό για διάστημα έως και 15 ημέρες, είναι να έχουν πάνω τους σε ευρώ το ποσόν που χρειάζεται για την έκδοση της βίζας, δηλαδή τα 60 ευρώ.

Απ’ το Αρχηγείο τής ΕΛΑΣ δίνεται έμφαση στους λιμένες Μυτιλήνης και Ρόδου, χωρίς να μπαίνει κανένας περιορισμός σε ό,τι αφορά (δεδομένων των συνθηκών στο λιμάνι της Μυτιλήνης) στον αριθμό των επισκεπτών. Χωρίς να μπαίνει κι επισήμως το πλαφόν των 20 επισκεπτών που σε πρώτη φάση ατύπως συζητούσαν οι τοπικοί φορείς πως πρέπει να ισχύσει, δεν αποκλείεται από σήμερα κιόλας να υπάρχει αυξημένος αριθμός επισκεπτών που θα εκδίδουν βίζα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στην πράξη εκείνο που θα πρέπει να διασφαλιστεί, είναι πως δε θα υπάρξουν προβλήματα ικανά να δυσφημήσουν το μέτρο και να το απαξιώσουν πριν καλά - καλά γίνουν οι υποδομές που δρομολογούνται και έχουμε αναφέρει τις προηγούμενες μέρες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey