Ξύπνησε μνήμες η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Βασίλα

Το παροικιακό ποδόσφαιρο στο Σύδνεϋ

19/05/2012 - 14:50

Τη «χρυσή εποχή» του παροικιακού ποδοσφαίρου στα χρόνια της μαζικής μετανάστευσης από την Ελλάδα έζησε ο ποδοσφαιρικός κόσμος τού Σύδνεϋ κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Βασίλα, «Ο γίγαντας που δεν ξύπνησε ποτέ: Ιστορία και προφορικές ιστορίες του Πανελλήνιου SC (1957 - 1976)».

Τη «χρυσή εποχή» του παροικιακού ποδοσφαίρου στα χρόνια της μαζικής μετανάστευσης από την Ελλάδα έζησε ο ποδοσφαιρικός κόσμος τού Σύδνεϋ κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Βασίλα, «Ο γίγαντας που δεν ξύπνησε ποτέ: Ιστορία και προφορικές ιστορίες του Πανελλήνιου SC (1957 - 1976)».

Πρώην μέλη τού Δ.Σ. του Πανελλήνιου, παίκτες και οπαδοί καθώς και στελέχη του Σύδνεϋ Ολύμπικ - που αποτελεί συνέχεια της ιστορικής ομάδας - γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της Ελληνικής Λέσχης και απόλαυσαν μια υπέροχη βραδιά αναπολώντας και αναγνωρίζοντας πόσο σημαντική ήταν η ομάδα του Πανελλήνιου για τη γενιά των (τότε) νεοαφιχθέντων Ελλήνων μεταναστών, αλλά και την ανάπτυξη της πολυπολιτισμικότητας.

Θέλοντας να δώσουν και από μια διαφορετική εικόνα της πολυτάλαντης και πολύχρωμης ιστορίας του Πανελλήνιου, με τα σκαμπανεβάσματά του και την απήχηση που είχαν στην ομογένεια, ο πρώην πρόεδρος Σταύρος Βλάχος μίλησε για τις σχέσεις της Ελληνικής Λέσχης και του Πανελλήνιου, ενώ στη δική του ομιλία, ο σημερινός πρόεδρος του Σύδνεϋ Ολύμπικ, Γιώργος Γιάνναρος, επεσήμανε την ανάγκη να στηριχθεί και η σημερινή ομάδα, όπως γινόταν και με τον Πανελλήνιο στο παρελθόν. Παράλληλα, πρώην πρόεδροι και μέλη Δ.Σ., όπως ο Γιώργος Κεφάλας και ο Μιχάλης Κοντός, μίλησαν για το πάθος, τις τρυφερές αναμνήσεις, αλλά και τις δυσκολίες στη διατήρηση της ομάδας στο μεταβαλλόμενο τοπίο του ποδοσφαίρου της δεκαετίας τού 1970.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Σωτήρης Πατρινός, από τους πιο αξιόλογους και δημοφιλείς παίκτες της ομάδας, που αναφέρθηκε στους θριάμβους και τις ήττες κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του στην ομάδα.

Κύριος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο πρόεδρος της ομάδας ράγκμπι North Sydney Rabbitohs, Νικόλαος Πάπας, ο πατέρας του οποίου, Γιώργος Παπαναστασίου, διετέλεσε γραμματέας και πρόεδρος του Πανελλήνιου για πάνω από δέκα χρόνια. Συνδυάζοντας τις προσωπικές του αναμνήσεις με μια ανάλυση του βιβλίου, ο κ. Πάπας έδωσε μια σαφή εικόνα για το τι πραγματικά σήμαινε ο Πανελλήνιος την εποχή εκείνη.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι για να αποτίσει φόρο τιμής στην εμφάνιση του Παναθηναϊκού το 1971 στο Γουέμπλεϋ, ο Πανελλήνιος εμφανίστηκε σε έναν αγώνα με φανέλες του τριφυλλιού.

Τέλος, στη δικιά του ομιλία, ο συγγραφέας Βασίλης Βασίλας εξέφρασε την ελπίδα το βιβλίο του να εμπνεύσει και άλλους να καταγράψουν την ιστορία των άλλων ελληνικών ποδοσφαιρικών συλλόγων της Αυστραλίας.

Όποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει το βιβλίο «Ο γίγαντας που δεν ξύπνησε ποτέ», μπορεί να επικοινωνήσει με το Βασίλη Βασίλα στο 0422 891 190.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey