Νέες μεγάλες διακρίσεις για τα ελαιόλαδα της Λέσβου

Ξανά χρυσό το «Olvia»

04/05/2012 - 13:48

Νέες επιτυχίες κατέγραψαν τα λεσβιακά λάδια στο διαγωνισμό βιολογικού ελαιολάδου Biol International, που πραγματοποιήθηκε στην Πούλια της Ιταλίας. Το «Olvia» του Μιχάλη Τζωρτζή αναδείχθηκε χρυσός νικητής στο ελληνικό τμήμα του διαγωνισμού. Ασημένιοι νικητές αναδείχθηκαν το «Aegean Gold» της οικογένειας Πρωτούλη και το «Ειρήνη» της οικογένειας Καλαμποκά, αμφότερα από το Πλωμάρι.

Νέες επιτυχίες κατέγραψαν τα λεσβιακά λάδια στο διαγωνισμό βιολογικού ελαιολάδου Biol International, που πραγματοποιήθηκε στην Πούλια της Ιταλίας. Το «Olvia» του Μιχάλη Τζωρτζή αναδείχθηκε χρυσός νικητής στο ελληνικό τμήμα του διαγωνισμού. Ασημένιοι νικητές αναδείχθηκαν το «Aegean Gold» της οικογένειας Πρωτούλη και το «Ειρήνη» της οικογένειας Καλαμποκά, αμφότερα από το Πλωμάρι. Επίσης ασημένιοι νικητές αναδείχθηκαν άλλα εννέα ελαιόλαδα από την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στο διαγωνισμό, από την Ελλάδα πήραν μέρος 35 βιολογικά ελαιόλαδα, ενώ ο συνολικός αριθμός των συμμετοχών ανήλθε στις 300. Παρά την εξαιρετική ποιότητά τους, κανένα ελληνικό ελαιόλαδο δε διακρίθηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Ικανοποιημένοι από τη νέα τους επιτυχία είναι οι Λέσβιοι τυποποιητές ελαιολάδου, που θεωρούν πως μέσα από αυτούς τους διαγωνισμούς κατοχυρώνεται η ποιοτική ανωτερότητα του ελαιολάδου της Λέσβου.

Τα ελαιόλαδα κρίθηκαν από διεθνή κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 25 πιστοποιημένους γευσιγνώστες ελαιολάδου, μεταξύ των οποίων και οι Βασίλης Καμβύσης και Κώστας Δρίτσας από την Ελλάδα, καθώς και μία ομάδα παιδιών για την επιλογή ειδικού βραβείου ελαιολάδου (Biolkids).

Σε δυο στάδια
O διαγωνισμός Biol International έχει δύο στάδια. Στο πρώτο, γίνεται αξιολόγηση των συμμετοχών σε εθνικό επίπεδο. Στο δεύτερο στάδιο, γίνεται αξιολόγηση όλων των ελαιολάδων που διακρίθηκαν σε εθνικό επίπεδο σε διεθνές. Δηλαδή στην πρώτη φάση κρίνονται μόνο τα ελληνικά ελαιόλαδα μεταξύ τους και στη δεύτερη φάση κρίνονται όλα τα ελαιόλαδα που διακρίθηκαν, όλων των χωρών, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι διεθνείς νικητές του διαγωνισμού.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, ότι η χρονιά που πέρασε ήταν εξαιρετικά καλή για το λεσβιακό ελαιόλαδο. Οι νέες επιτυχίες να θυμίσουμε ότι ήρθαν λίγες εβδομάδες μετά τις διακρίσεις που πέτυχαν τα ελαιόλαδα της Λέσβου στον Ελληνικό Διαγωνισμό Ελαιολάδου, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς.

Σύντομα αναμένεται να γίνουν γνωστά και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ελαιολάδου «Mario Solinas», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Μαδρίτη και διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Και σε αυτό το διαγωνισμό αναμένονται σημαντικές διακρίσεις για τα ελαιόλαδα της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey